Mobile Menu

Geokätköilyä Salpapolulla

  • Kotkan-Haminan seudun geokätköt

Korsuja, luolia, mänty- ja kuusimetsää, panssariestekiviä, taistelu- ja yhdyshautoja -ja geokätköjä! Salpapolku tarjoaa Miehikkälässä ja Virolahdella geokätköilijöille huikeita haasteita, historiallisia maisemia ja luonnon kauneutta. Kätköjä on 115 kappaletta noin 40 kilometrin matkalla, Virolahden Majaniemestä Miehikkälän Kivimäen louhokseen.

Suomessakin suuren suosion saavuttanut geokätköily on nykyaikaista aarteenetsintää. Siinä etsitään toisten piilottamia kätköjä, ja apuna on satelliittipaikannusta hyödyntävä GPS-laite tai kartta. Kätköjen hakeminen on mukavaa ulkona liikkumista yhdessä perheen tai ystävien kanssa.

MIEHIKKÄLÄ TULEE TUTUKSI

”Salpapolku on geokätköilijälle todella mielenkiintoinen kohde. Kätköjä tehdään yleensäkin paikkoihin, joita halutaan esitellä muille, ja Salpapolku on todella esittelyn arvoinen”, kertoo Suomen Ladun järjestöpäällikkö Mika Asikainen. ”Aion itsekin lähteä Salpapolulle kätköjä etsimään”, hän jatkaa. 

Samalla kätköjen etsijät tutustuvat paremmin myös Miehikkälän kuntaan. Etsinnän myötä käydään muun muassa laskemassa entisen kunnantalon parveketta kannattelevien pylväiden ja kirkon pihalla ensimmäisessä rivissä olevien sankarihautojen määrää. Miehikkälän kunnan perustamisvuosikin tulee tutuksi, samoin 1960-luvulla Satumaa-tangosta tunnetun miehikkäläläisen laulajan syntymävuosi.

Salpapolun kätkösarja on jaettu värikoodattuihin osuuksiin, ja jokaisella osuudella on oma bonuspurkkinsa.

HÄRKÄMÄEN LUOLA

Geokätköilyretkellä Miehikkälässä voi tutustua myös vaikkapa Härkämäen luoliin. ”Olen käynyt siellä, ja kokemus oli todella mielenkiintoinen. Luolat sijaitsevat Salpapolun taukopaikalla reilun puoli kilometriä maantieltä, josta myös löytyy Härkämäen tienviitta. Siellä on lisäksi katos, ruuanlaittopaikka, halkokatos ja huussi”, kertoo Miehikkälän matkailu- ja markkinointisihteeri Sini Kuuva.

Härkämäen luolat ovat kahdessa tasossa. ”Alemmassa luolassa mennään portaita myöten noin 10 metriä alaspäin. Taskulamppu ja erityinen varovaisuus ovat siellä tarpeen. Luola on tehty sotilaiden majoitustunneliksi, jonka lisäksi siellä on konekivääripesäke.”

Miltä luolaan laskeutuminen sitten tuntui? ”Menin sinne yksin helteisenä päivänä kameran ja taskulampun kanssa. Marssin sisään ja jäin seisomaan luolaan. Oli aivan hiljaista ja kuului katosta tippuvien vesipisaroiden ääni. Ajatukset kulkivat menneisiin aikoihin ja siihen valtavaan työhön, jonka tämänkin luolan ja koko Salpalinjan rakentaminen oli vaatinut”, Sini Kuuva muistelee.

Härkämäen luola, Miehikkälä

 

Lue lisää geokätköilystä esimerkiksi osoitteessa www.geokätköt.fi

Kotkan-Haminan seudulla riittää etsittävää! Kätköjen määrä kunnittain (08/2018):
Kotka 644
Hamina 335
Pyhtää 162
Virolahti 139
Miehikkälä 56

 

Teksti: Ulla-Maija Sievinen/Sydänsyksy 2018 -lehti