Mobile Menu

Eelis Aalto

Vesi on Eeliksen elementti

Eelis Aalto, kotkalainen kaksinkertainen shukokai-karaten maailmanmestari aikuisten sarjoista, on tottunut tekemään töitä menestyksensä eteen. Lokakuussa Portugalissa käytäviin EM-kisoihin hän hakee jälleen mielenrauhaa ja tasapainoa luonnosta. Vaativa laji antaa paljon ihan ihmisenä olemiseen.

”Vesi ja satama. Ehkä kesäkaupunki”, Eelis vastaa, kun häneltä kysyy ensimmäistä mieleen tulevaa sanaa kotikaupungistaan. ”En ole ikinä ajatellut, että lähtisin täältä pois löytääkseni jotakin parempaa. Avoin mieli on sellainen, ettei se pakota sinua olemaan missään. Jos viihdyt jossakin, niin miksi sieltä pitäisi lähteä?”

”En ole ikinä ajatellut, että lähtisin täältä pois löytääkseni jotakin parempaa. Avoin mieli on sellainen, ettei se pakota sinua olemaan missään. Jos viihdyt jossakin, niin miksi sieltä pitäisi lähteä?”

Shukokai-karaten kaltaiset kamppailulajit muistetaan monesti siitä, että niissä painotetaan sekä ihmisen fyysisten että henkisten ominaisuuksien kehittämistä. 25-vuotias Eelis osaa määritellä tarkasti, miksi kumpikin puoli on tärkeä:

Lihasmuistia ja luovuutta

”Pitkissä ja vaativissa fyysisissä harjoituksissa tehdään asioita lihasmuistiin, jotta lihas oppisi muistamaan harjoitteet. Liikkeistä tulee automaattisia vain, jos niitä tekee riittävän usein. Henkinen puoli on tärkeä siksi, että ymmärrät mitä teet ja miksi teet. Liikkeitä voi tehdä lihasmuistilla mutta kun siihen lisää mielentilallista luovuutta, on tuloksena taistelulaji.”

Vapaa-ajallaan Eelis hakeutuu mielellään luontoon. Riippuu eri asioista, minne hän silloin hakeutuu. Jos töissä on kiireitä, hän menee ihan erilaiseen paikkaan rauhoittumaan. Kilpailulle löytyy vastapainoa jostakin erilaisesta paikasta.

”Harva ihminen osaa sulkea ajatukset täysin pois päästään, mutta sitä oppii sulkemaan ylimääräiset häiriötekijät ulkopuolelle. Tämä laji on antanut selkeyttä siihen, mitä haluan omalta elämältäni: kuka olen ja millainen ihminen haluan olla.”

Luonnollisia asioita

Vedessä on monta miehen mieltä viehättävää piirrettä. Sen kaikkia muotoja löytyy Kotkassa läheltä.

”Meillä on mökki joen rannalla, mutta toisaalta aava meri antaa tilaa hengittää. Kun meri kimaltelee vapaana, ihminen pääsee arjen kiireestä. Joella on omanlaisensa intiimi fiilis. Merellä saat vaikka huutaa ja olla oma itsesi.”

Tavoitteellinen valmentautuminen ja kilpaileminen on kuulunut Eeliksen elämään viisivuotiaasta saakka. Hän on tyytyväinen siitä, että on saavuttanut tietyn tason ja paljon muuta lajissaan. Jonakin päivänä kun kilpailu-ura päättyy, tapahtuu siirtyminen seuraavaan vaiheeseen. Luonnollisesti.

”Siirtyminen valmentamiseen ja valmentajaksi on minulle luonnollinen tavoite. Haluan antaa muillekin siitä paljosta, jonka olen itse saanut.”

Seuraa Eelistä Instagramissa ja Facebookissa!

Eelis Aalto Katariinan Meripuistossa
Teksti: Martti Linna, kuvat: Eelis Aalto