Mobile Menu

Sunilan asukas

Ulpu-Liisa Keiho on ylpeä sunilalainen

Entinen helsinkiläinen on asunut Kotkan Sunilassa yli yksitoista vuotta.

Kun Sunilan liiallinen rauhallisuus alkaa rasittaa, entinen helsinkiläinen hyppää bussiin ja viettää päivän pääkaupungissa.

Ulpu-Liisa Keiho on asunut Kotkan Sunilassa yli yksitoista vuotta. Hän muutti eläkkeelle jäätyään Sunilaan Turusta, Suulisniemen mutkan kautta. Helsinkiläinen Keiho oli muuttanut Turkuun vaihtaakseen maisemaa avioeron jälkeen. Mutta miksi ihmeessä suurissa kaupungeissa ikänsä asunut Keiho halusi asettua Sunilaan? Syynä ei ollut maailmankuulun arkkitehdin Alvar Aallon funkisarkkitehtuuri, vaikka se hänen nykyisen kokemuksensa perusteella voisi sellainen jo ollakin. Keiho ei tiennyt tuolloin Sunilasta yhtään mitään. Nyt hän haluaa vaalia sen perinnettä.

Keihon toi Sunilaan tyttären perhe ja lapsenlapset. Tytär perheineen oli jo pitkään asunut Sunilassa sen jälkeen, kun Keihon vävy oli saanut hyvän työpaikan Sulzerilta Karhulassa. Niinhän siinä sitten kävi, että Ulpu-Liisa Keiho asettui asumaan Kuuselaan (tyttären perhe asui viereisessä talossa Juurelassa), mutta vävy saikin viiden vuoden komennuksen Abu Dhabiin. Vaikka syy Sunilaan muuttoon katosi, Keiho jäi. Naapurit ja muut sunilalaiset tulivat tutuiksi, hän liittyi marttoihin, Kotkan Teatterikerhoon ja Pro Sunila -yhdistykseen. Pitkästymisestä ei ole ollut vaaraa.

”Pidän Sunilasta ja kodistani sekä siitä, että Alvar Aallon perinnettä vaalitaan. Onhan heitäkin, jotka häpeävät sitä, että asuvat Sunilassa. Mutta minä olen ylpeä siitä”, Ulpu-Liisa Keiho sanoo.

KOTI EI OLE AALTO-MUSEO

Keiho teki äskettäin asunnossaan pientä remonttia. Seinät saivat valkoista maalia pintaan. Keihon koti ei ole Aalto-museo, mutta siellä täällä näkyy joitakin Aallon suunnittelemia klassikkoesineitä kuten tarjoiluvaunu, jalkalamppuja ja lasipöytiä. Alkuperäiset seiniin upotetut komerot, koivuiset väliovet ja Artekin vaatenaulakko eteisessä kertovat historiasta. Kahden huoneen ja keittokomeron läpi talon asunnossa on 64 neliötä. Putki- ja ikkunaremontit on tehty. Samaan taloyhtiöön Kuuselan kanssa kuuluvat Mäntylä ja Honkala, joissa on pelkästään pienehköjä asuntoja. Kuuselasta löytyy jopa yli sadan neliön asuntoja. Helsingin ja Turun hintoihin tottuneelle Keiholle hinta asunnosta Alvar Aallon suunnittelemassa talossa oli huokea.

HETKESSÄ HELSINKIIN

Kuuselassa on hiljaista ja rauhallista. Leveät ikkunalaudat kielivät paksuista seinistä, jotka pitävät naapureiden äänet loitolla tehokkaasti, joskus jopa liian. Silloin tällöin Keiho kaipaa edelleen kaupunkielämän ääniä ja ihmisvilinää. Silloin hän hyppää bussiin ja alle kahden tunnin hän on Kampin terassilla siemailemassa kuohuviiniä. ”Lähden aamusta, tapaan ystäviä ja tuttuja, käydään syömässä ja ostoksilla, illaksi kotiin. Näen Helsingissä tunnissa enemmän ihmisiä kuin Sunilassa ja Karhulassa kahdessa kuukaudessa.”

Keiholla on oma auto, josta hän haluaisi luopua. Se ei kuitenkaan Sunilassa asuvalle ole helppoa, sillä julkinen liikenne toimii harvakseltaan. Keihon toiveena onkin, että bussi kulkisi Sunilasta keskustaan päin edes kerran tunnissa. Mutta sitä odotellessa hän tähtää ajoluvan jatkumiseen 70-vuotistarkastuksessa tammikuussa.

 

Teksti ja kuva: Eija Anttila, Sydänsyksy 2018 -lehti