Mobile Menu

Udi Salmiaitta

Paluumuutto antoi uuden ammatin

 

Udi Salmiaitta palasi Kotkaan puolison työn myötä. Ensin ajatus tuntui nuoruusajan muistojen pohjalta hiukan ikävältä vaihtoehdolta. Mutta paluu toi uuden ammatin ja autoton löysi ystäviä pyöräpajalta.

Kuvataiteilija Udi Salmiaitta vietti lapsuutensa Sippolan kylässä, keskisessä Kymenlaaksossa.  Sieltä perhe muutti Kotkaan Udin ollessa yläasteella. Lukion jälkeen tie vei Helsinkiin opiskelemaan.
- Ajattelin, että en ikinä palaa Kotkaan. Minulla ei ollut täällä juurikaan sosiaalisia verkostoja ja isomman kaupungin veto oli kova, Salmiaitta kertoo. 

Helsingissä kului kymmenisen vuotta opiskeluissa ja työelämässä vaatetus- ja muotialoilla. Kun puolison opinnot päättyivät, hän sai töitä Kotkasta. Ajatus tuntui ensin hieman ikävältä.

- Hyvin pian kuitenkin selvisi, että Kotka voi tarjota minulle monia vaihtoehtoja, joihin ei Helsingissä asuessa olisi ollut mahdollisuutta. Koska työmahdollisuudet muodin parissa eivät Kotkassa olleet juurikaan mahdollisia, päätin toteuttaa vanhan unelmani taideopinnoista. 

Salmiaitalla oli laaja harrastustauta ja visuaalisten alojen opintoja, mutta varsinaiset kuvataideopinnot uupuivat. Hän haki ja pääsi Repin insitituuttiin ajatuksena kirkastaa itselleen, olisiko hänestä kuvataiteilijaksi. 

-Vuoden haastavien mutta antoisien opintojen jälkeen asia oli erittäin selvä: tämä on se, mitä haluan tehdä. Työtä, jossa voin toteuttaa itseäni ja myös voida hyvin. Päätin ottaa riskin ja alkaa keskittyä pääasiallisesti taiteen tekemiseen, koska ammatillista kehitystä voi tapahtua ainoastaan määrätietoisella työskentelyllä.

Udi Salmiaitta työhuoneellaan

 

Ystäviä pyöräpajalta

Kotipaikaksi Salmiaitalle, puolisolle ja viisivuotiaalle lapselle on muodostunut Kotkansaari. Kotkaan kotoutumisessa yhtenä tärkeimmistä palikoista on ollut Kotkan pyöräpaja ja sen kautta löytyneet ystävät ja kaveripiiri. 
- Pajalle päädyin ensimmäistä kertaa muutaman kuukauden Kotkassa asumisen jälkeen. Ilmapiiri oli ystävällinen ja tee-se-itse -mentaliteetti tuntui mahtavalta. Joukkoon sujahtaminen tuntui introvertillekin yllättävän helpolta. Pajan kautta tarjoutui myös mahdollisuus olla mukana järjestämässä kaikenlaista muuta kiinnostavaa toimintaa: taidemyyjäisiä, Joutomaa-festareita, lastenjuhlia, kaupunkikasvimaata ym. Itse tekemisen kulttuuri voi täällä erittäin hyvin.

Salmaitan perhe on autoton, polkupyörillä liikkuva. 
- Mukava on ollut huomata, kuinka helposti pyöräillen pääsee ympäri vuoden joka paikkaan. Vain Kotkansaari on hiukan hankala pyöräilyn kannalta, mutta toivottavasti tulevaisuudessa keskustassakin painotetaan kevyenliikenteen helpottamista. Myös rantarata siintää toiveissa, tai ainakin bussiyhteyksien paraneminen Helsingin suuntaan.

Luonnon läheisyys tärkeää

Taiteilija iloitsee Kotkan Galleria Uusikuvan uudelleenavaamisesta.
- Näyttelytoiminta on ollut korkeatasoista ja saanut paljon kiitosta. Myös Kotka ART -kesänäyttely on mahtava tapa viedä Kotkaa taidemaailman kartalle. Meillä on upeat puitteet, joita on vain osattava hyödyntää.

Kotkassa on useita tärkeitä paikkoja, joita ei voi laittaa tärkeysjärjestykseen.

- Kotkan pyöräpaja, Tervaleppälehto ja ylipäätään rannat ja saaristo. Luonnon läheisyys ja läsnäolo ovat minulle hyvinvointini kannalta tärkeimpiä seikkoja. Työni saa inspiraation ja aiheet näistä elementeistä ja en voisi enää kuvitella asuvani paikassa, jossa täytyisi nähdä vaivaa luontokohteisiin pääsemiseen. Täällä voin seurata arktikaa keittiön ikkunasta ja löytää kävelymatkan päästä suojeltua, elämää kuhisevaa metsää. Tästä tulee väkisinkin aika etuoikeutettu olo.

Teksti: Udi Salmiaitta, ML
Kuvat: Kari Taimisto

www.udisalmiaitta.com