Mobile Menu

Johanna Kahilakoski Xamk, kuva: Kari Taimisto

Johanna Kahilakosken perheen elämä on nyt lapsuudesta tutuissa maisemissa

Pääkaupunkiseudulle nuorena opiskelemaan lähteneen Johanna Kahilakosken perheen elämä on nyt lapsuudesta tutuissa maisemissa Kotkassa ja Moskovassa

Xamkissa hankinta-asiantuntijana työskentelevä Johanna Kahilakoski löysi lapsuutensa Kotkan uudestaan. Hyvinkäältä Kotkaan muuttanut lapsiperhe sai samassa paketissa toiveet täyttävän kodin, työt, tukiverkostot ja harrastukset.

Mikä sai sinut ja perheesi jättämään Hyvinkään ja muuttamaan kaikista paikoista juuri Kotkaan?

Tärkein syy oli se perinteinen eli elämäntilanne. Mieheni asuu joka toisen viikon Moskovassa töiden takia ja meillä on 2-vuotias poika, joten mietimme, olisiko elämä täällä vähän sujuvampaa, kun tukiverkostot ovat lähellä. Ja onhan se. Vaikka meillä oli Hyvinkäällä hyviä ystäviä, täällä asuvat siskoni ja muut sukulaiset muodostavat ihan toisenlaisen tukiverkoston. Arkisen avun lisäksi läheisyys omiin juuriin tuo muutakin: on ollut aivan ihanaa nähdä, kuinka lapsi nauttii serkkujensa kanssa olemisesta. Heistä on tullut hyvin rakkaita toisilleen. Toinen syy oli se, että olen kaivannut veden ja meren läheisyyttä. Sitä ei Hyvinkäällä ollut tarjolla. 

Millainen ruljanssi oli järjestää kansainvälistä työtä tekevän perheen muutto nopealla aikataululla?

Lopulta helppoa. Hain viime keväänä Xamkissa avoinna ollutta hankinta-asiantuntijan paikkaa ja kun sain tietää tulleeni valituksi, aloitimme saman tien etsimään täältä uutta kotia. Löysimme aika nopeasti tosi kivan rivitalokodin Rauhalasta ja kun kaupat oli tehty, haimme päiväkotipaikkaa pojalle. Se taas järjestyi vain päivässä juuri sieltä, mistä halusimme. Se oli iso yllätys. Heinäkuussa oli muutto ja elokuussa aloitin työt Xamkissa. Kesäloma meni siis vauhdikkaasti muuttaessa ja asioita järjestellessä, mutta hyvä niin.

Johanna Kahilakoski Xamk kuva: Kari Taimisto

Olet kotoisin Kotkasta, mutta asunut melkein parikymmentä vuotta Helsingissä ja muualla pääkaupunkiseudulla. Pääsikö jokin asia yllättämään entisillä kotikulmilla?

Kyllä ja ei. Kotka on hyvällä tavalla kaupunkimainen, juuri sopivan kokoinen. Nuorena Kotkaa katseli toisella silmällä kuin pienen lapsen äitinä. Nyt osaa arvostaa elämisen ja arjen sujuvuutta, sitä että esimerkiksi työ- ja päiväkotimatkat ovat lyhyitä, mutta silti harrastusmahdollisuuksia on hyvin tarjolla. Töissä on hyvä yhteishenki, joten enempää ei oikein voi toivoa. Pohjanmaalta kotoisin oleva mieskin on viihtynyt täällä hyvin, vaikka ei olekaan koskaan asunut tällä puolella Suomea. Kotka on ottanut meidät hyvin vastaan. Lisäksi olemme pitäneet taas enemmän yhteyttä Kotkassa asuvien lapsuuden ystävieni kanssa, mistä olen todella iloinen.

Jos sinun pitäisi esitellä Kotkaa tuntemattomalle kaupungin kolme parasta paikkaa, minne hänet veisit?

Sanoisin, että Katariinan Meripuistoon, Sapokkaan ja Itärantaan, koska niistä on muodostunut itselleni tärkeitä paikkoja. Kotkassa on todella hienosti hoidetut puistot, jotka eivät mielestäni yhtään kalpene vertailussa vaikkapa pääkaupunkiseudun puistoihin. Pohjanmaalla asuvat anoppi ja appi kävivät viime kesänä täällä ja hekin ihastuivat täysillä Sapokkaan.

Mitä teet vielä tänään?

Tänään töiden jälkeen on tiedossa ihan tavallinen perjantai-ilta: käyn siskoni kanssa treenaamassa, sen jälkeen syödään yhdessä koko perheen kanssa ja vietetään koti-iltaa. Huomenna opiskeluaikainen ystäväni Helsingistä tulee käymään täällä Kotkassa. Tarkoitus on mennä ensiksi Merikeskus Vellamoon ja sitten he tulevat katsomaan meidän uutta kotiamme.  

Teksti: Kristiina Tiippana ja kuvat: Kari Taimisto.