Mobile Menu

Linnoituksen Wanhat Pihat valmistautuvat Tattooseen

Haminan linnoituksen vanhojen – siis wanhojen – talojen pihoilla on parhaillaan enemmän tai vähemmän kuhinaa. Isäntäväki katsoo pihaansa ”ulkopuolisen silmin”, ja päättää vielä siivota sen takimmaisenkin nurkan tai ostaa vielä muutaman kesäkukan lisää. Talot valmistautuvat avaamaan pihansa Hamina Tattoossa kaikelle kansalle.

 

Sotilassoittomusiikkitapahtuma Hamina Tattoossa järjestetään kolmatta kertaa avoimet pihat -tapahtuma.  Mukana on 15 taloa Haminan Linnoituksen Wanhat Talot -yhdistyksen noin paristakymmenestä jäsenestä. Idea tuli aikoinaan Hamina Tattoon taiteelliselta johtajalta Lassi Ikäheimolta.
- Hamina Tattoolle haluttiin luoda enemmän päivätapahtumia, ja niin yhdistykseemme otettiin yhteyttä. Olimme heti kiinnostuneita lähtemään mukaan, kertoo puheenjohtaja Pertti Nurmi. Vuosien aikana osallistujat ovat hieman vaihdelleet, mutta määrä on ollut suunnilleen sama. 

Alusta lähtien mukana ovat olleet Pikkuympyräkadun Arvilommin ja Römpötin talot. Jo hyvissä ajoin viime vuoden puolella tehtiin päätös, että taas ollaan mukana.
- Väki on innokkaasti lähtenyt mukaan. Tämä on yhdistänyt meitä naapureitakin. Ennen monia vain tervehdittiin, mutta nyt olemme tutustuneet toisiimme ja talkoilemme yhdessä, kertoo Römpötin talon Aila Sahala.
-  Kaupungin virallinen opastuskierros kulkee nurkaltamme. Tattoo-viikolla kaikilla on ihan virallinen lupa tulla pihaamme. Arvokasta kulttuurihistoriallista perintöä on ilo jakaa, kertoo Hanni Kangasmäki Arvilommin paritalon toisesta omistajaperheestä. 

Kaikki pihalla kiinnostaa

Kullakin avoimella Tattoo-pihalla käy keskimäärin 3 000 kävijää viiden päivän aikana eli noin 600 vierasta päivässä.  Kävijöitä on Haminasta ja muualta Kymenlaaksosta, mutta erityisesti myös pääkaupunkiseudulta. Kaikki pihalla kiinnostaa.
- Ensimmäisenä vuonna itselläni oli henkinen rajanauha piharakennuksen kulmalla, enkä uskonut, että sinne perälle kukaan menee. Kaikki ne sinne painattivat ja kuvasivat rakennuksen päätyä, kertoo Aila Sahala. 
- Pihoilta on nyt siivottu kaikki peränurkatkin. Normaalisti joitakin alueita siivottaisiin vasta loppukesästä, Hanni Kangasmäki jatkaa.

Römpötin piha Hamina

 

Pihoilla käy väkeä, jotka ovat asuneet tai asioineet taloissa. 
- Meillä kävi pariskunta, joka oli viimeksi käynyt yli 50 vuotta sitten, kun piharakennuksessa asui heidän sukulaisensa, Sahala jatkaa. 
Talojen isäntäväki saa vastata moniin kysymyksiin.
- Yleensä kysytään, mitä Museovirasto säätelee. Vastaus on: kaikkea, mikä näkyy talosta ulospäin, Pertti Nurmi kertoo. Linnoituksen Wanhat talot ovat 1800-luvulla rakennettuja.
- Moni kysyy, ovatko meidän sukujuuremme talossa. Kun kerromme ostaneemme, moni ihmettelee, miten joku on raaskinut myydä – ulkomaalaiset varsinkin, kertoo Kangasmäki. Arvilommin piha on ollut tänä kesänä avoinna myös brittiristeilijöiden retkeläisille.

Konsertteja ja näyttelyitä

Wanhoilla pihoilla on myös puolen tunnin mittaisia, kaikille avoimia konsertteja Hamina Tattoon kokoonpanoista. 
- Tänä vuonna Hamina Tattoo on valinnut meille orkesterit, jotta pienimmällä pihalla ei olisi suurinta orkesteria ja päinvastoin, Nurmi kertoo. Järjestelyistä, kuten penkeistä, mikrofonista, nuottitelineistä ja orkesterin kotimaan lipusta, vastaa Tattoo-organisaatio. 
Joillakin pihoilla ja kellareissa on näyttelyjä ja myyntiä. Esimerkiksi Römpötin piharakennuksessa on esillä seinävaatteita sekä vanhoja tekstiilejä kirjailuineen ja pitseineen. Arvilommin piharakennuksessa on talon toisen omistajan eli Myllykankaan suvun taiteilijan näyttely. Nurmen Esaiaksen talossa on sekä nauloista tehtyä taidetta että olut- ja virvoitusjuomateollisuuden historiaa. 
Pikkuruiseen Ruusu-kahvilaan pääsee Warvaran talon pihassa ja tapaksia nauttimaan Paukkusen pihassa. Pormestarin talon pihamaalla on Kamun pop up -kahvila.

Avoimet pihat vaihtelevat pikkuruisista suuriin, perinteisistä nykypihoihin.
- Pihamme ovat ihan tavallisia pihoja – emme kilpaile keskenämme pihojen hienoudella, Nurmi muistuttaa.

Pihat ovat avoinna tiistaista 31.7. lauantaihin 4.8. kello 12-18. 

Niemi Sahala Kangasmäki Hamina Tattoo

Kuvassa Pertti Nurmi, Aila Sahala ja Hanni Kangasmäki.

Lisätietoja: www.hamina.fi/tattoo/ohjelma/linnoituksen-wanhat-pihat/

Teksti ja kuvat: Mervi Liimatainen