Mobile Menu

Tulppaanit

Keväällä kasvit tarvitsevat ruokaa

 

Keväällä piha ja puutarha heräävät pitkän talven jälkeen.  Hyvään kasvuun tarvitaan muutakin kuin lämpöä ja valoa.
- Kasvit tarvitsevat ruokaa. Jos ne eivät saa ruokaa, ne eivät kasva. Lannoitteet ovat kasvin ruokaa, kiteyttää pyhtääläinen hortonomi Jukka Söderholm.

Kevätlannoitus on tärkein asia puutarhurin vuodessa.  Siihen Jukka Söderholm suosittelee kaupan valmista kevätlannoitetta.
- Niissä on oikeassa suhteessa typpi, fosfori, kalium ja hivenaineet. Jos lannoitteessa on paljon typpeä, kasvi innostuu kasvamaan kukinnan kustannuksella.
- Ja jos kasvi rehevöityy liikaa typestä, se saattaa vaarantaa sen talvenkestävyyttä. Se luulee aina vain olevan kesä ja jatkaa kasvamista, eikä valmistaudu talveen.

Kesällä kasveille voi antaa peruslannoitetta ja syksyllä syyslannoitetta. Kalkitusta ei tarvitse tehdä joka vuosi, vaan joka toinen vuosi riittää. Myös tuhka ajaa saman asian. Niitä ei anneta happaman maan kasveille kuten alppiruusulle, hortensialle tai atsalealle, joille on oma erikoislannoite.

Hortonomi Jukka Söderholm pihalla

 

Leikkaukset harkiten

Kevät on myös pensaiden ja puiden leikkauksen aikaa. Kaikki muut puut voi leikata keväällä, paitsi mahlaa vuotavat luumut, kirsikat ja vaahterat, joiden leikkausaika on syksy.

- Harkitusti leikataan lepotilassa, mieluiten huhtikuussa. Omenapuu leikataan mahdollisimman pienenä: heti kun käy näyttämään siltä, että joku oksa ei kasva oikean suuntaan.

Useammat pensaat, kuten norjanangervo, voi leikata joka kevät poistaen vanhat oksat tai vetää välillä 10 sentin korkeudelle. Myös ryhmä- ja jaloruusuja on hyvä leikata lyhyemmiksi ja karsia vanhat oksat pois.
- Netistä löytää hyviä ohjeita, miten leikataan.

Puutarhoissa omat hittituotteensa

Puutarha-alalla jatkuvasti kehitellään ja tuodaan markkinoille uusia lajikkeita kotipuutarhureiden iloksi. Muutaman vuoden takaisia hittejä olivat viiniköynnös ja mustikkapensas. Nyt pihoille tarjotaan päärynäpuita.

- Päärynäpuut ovat venäläisiä lajikkeita eli niiden talvenkestävyys on hyvä. Osa päärynäpuista ja mustikkapensaista ovat itsestään pölyttyviä. Mutta kaikki hyötyvät ristipölytyksestä eli niitä kannattaa olla useampaa eri sorttia, Söderholm kertoo.

Kevään uutuuksia ovat uudet alppiruusulajikkeet. Ne on jalostettu Turun saaristossa,mutta kestävyys kokeiltu muualla Suomessa ja Puolassa. Uutuuksia on mm. Merja, jonka väri on alppiruusulle harvinaisempi oranssi.

Lannoitusta ja riittävästi multaa

Kun Söderholmilta kysytään, mikä on pihan yleisin virhe, palataan alkuun: ei lannoiteta.  Myös kasvualusta merkitsee: jos multaa on liian vähän, kasvi ei kasva.

Alppiruusut tarvitsevat varjoisen tai puolivarjoisen paikan ja happaman maan. Muuten ei Söderholmin mielestä ole niin vakavaa, onko kasvi laitettu oikeaan paikkaan.
- Niistä kasvaa erinäköisiä kuin oikeassa paikassaan. Varjossa kasveista tulee pitkiä ja honteloita, auringossa tiiviitä ja matalia.

Astiataimina kasveja, puita ja pensaita voi istuttaa keväästä syksyyn. Paljasjuuristen paras istutusaika on kostea kevät.

Huhtikuussa näytti siltä, että kevät on kaksi viikkoa etuajassa. Sitten tuli takatalvi ja ajankohdan normaali viileys.
- Puutarhurille pitkä, viileä kevät on hyvä. Pihalla on aikaa touhuta ja kevään kukkijoista pääsee nauttimaan pitemmän ajan.

Kissa kasvihuoneen edessä

 

Kotkan-Haminan seudulla puutarhaostoksia voi tehdä muun muassa:

Piispan puutarha

Puutarhalinna

TaimiHaka

 

Teksti ja kuvat: Mervi Liimatainen