Mobile Menu

Arktika on lintu- ja luontoihmisten juhlaa 

  • Arktikapäivät
  • Arktikapäivät lintuopas
  • Leerviikin ranta
  • Arktika_pilkkasiivet_Honkalinna_Mika

Arktika on maapallon arktisilla alueilla pesivien vesi- ja rantalintujen muuttopyrähdys niiden talvehtimisalueilta Länsi-Euroopasta Jäämeren rannalle, sekä Siperian ja Pohjois-Euroopan tundralle. Virolahden Arktika-päivillä 12.-21. toukokuuta lintujen massamuuttoa pääsee seuraamaan paraatipaikalta.  

Virolahden kirkonkylän kyläyhdistyksen aloittamista päivistä on kasvanut kansainvälisesti noteerattu lintuihmisten tapahtuma. Matkailupäällikkö Anu-Leena Lintunen Virolahdelta kertoo, että kunta on nykyisin päivien pääjärjestäjä. Mukana järjestelyissä on iso joukko yrityksiä ja muita yhteisöjä. 

Niinpä tarjolla on runsas kattaus ohjelmaa ja palveluja: Arktika-veneretkiä ja risteilyjä, ravintola- ja kahvilapalveluja, linnunpönttötalkoot, luontoretkiä sekä Arktika-näyttely. Tapahtumakeskuksena toimii Leerviikin virkistysalue, jossa myös liikuntarajoitteisten on helppoa liikkua. 

Oppaat apunasi 

- Tämän vuoden uutuutena järjestämme yhdessä JaPi-Matkat Oy:n kanssa 25.-27. toukokuuta linturetken Karjalan kannakselle ja legendaariselle Äyräpäänjärven lintualueelle, Anu-Leena Lintunen iloitsee. - Siellä voi nähdä muun muassa kuhankeittäjiä, nokkavarpusia, suohaukkoja sekä useita haikaralajeja. 

Arktikan aikana Virolahdelle suuntaavat matkansa Suomen huippulintuharrastajat. Aloittelevan larrastajankaan ei tarvitse arastella tulemista: rannoilla liikkuu lintuoppaita keltaisissa liiveissään. He auttavat mielellään eri lintulajien tunnistamisessa. Heiltä saa myös tarvittaessa lainaksi kiikareita ja kaukoputkia.  

Miljoonia kutsuvieraita 

Entäpä linnut, nuo Arktikan pääosan esittäjät? Näyttävin osa tapahtumaa on valkoposki- ja sepelhanhien massamuutto. Juuri siksi Arktika-päiviä vietetään juuri toukokuun lopulla, keskellä hanhien keskimääräistä muuttoaikaa. Hanhien lisäksi Arktikan aikana muuttaa pohjoiseen miljoonia vesilintuja, kahlaajia, kuikkalintuja sekä kihuja.  - Lintuharrastajat ovat kansainvälistä porukkaa, Anu-Leena Lintunen sanoo. - Me saamme Virosta viestiä, milloin linnut kokoontuvat siellä parviin ja lähtevät matkalle. Muutamassa tunnissa ne ovatkin jo täällä! 
 

Teksti: Martti Linna