Mobile Menu

Arktika-päivät 10.-26.5.2019

  • Arktika Virolahti
  • Arktika Virolahti
  • Arktika-päivät Virolahdella
  • Arktikapäivät lintuopas
Arktika on maapallon arktisilla alueilla pesivien vesi- ja rantalintujen muuttopyrähdys niiden talvehtimisalueilta Länsi-Euroopasta Jäämeren rannalle, sekä Siperian ja Pohjois-Euroopan tundralle. Virolahden Arktika-päivillä 10.-26. toukokuuta lintujen massamuuttoa pääsee seuraamaan paraatipaikalta.  

Virolahden kirkonkylän kyläyhdistyksen aloittamista päivistä on kasvanut kansainvälisesti noteerattu lintuihmisten tapahtuma. Matkailupäällikkö Anu-Leena Lintunen Virolahdelta kertoo, että kunta on nykyisin Arktika-päivien pääjärjestäjä. Mukana järjestelyissä on iso joukko yrityksiä ja muita yhteisöjä. 

Niinpä tarjolla on runsas kattaus ohjelmaa ja palveluja myös vuonna 2019: Arktika-risteilyjä, ravintola- ja kahvilapalveluja, linturalli, luontoretkiä sekä näyttelyjä. Tapahtumakeskuksena toimii Leerviikin virkistysalue, jossa myös liikuntarajoitteisten on helppoa liikkua. 

Opas keltaisessa liivissä auttaa

Arktikan aikana Virolahdelle suuntaavat matkansa Suomen huippulintuharrastajat. Aloittelevan harrastajankaan ei tarvitse arastella tulemista: rannoilla liikkuu lintuoppaita keltaisissa liiveissään. He auttavat mielellään eri lintulajien tunnistamisessa. Heiltä saa myös tarvittaessa lainaksi kiikareita ja kaukoputkia.  

Miljoonia siivekkäitä kutsuvieraita 

Entäpä linnut, nuo Arktikan pääosan esittäjät? Näyttävin osa tapahtumaa on valkoposki- ja sepelhanhien massamuutto. Juuri siksi Arktika-päiviä vietetään juuri toukokuun lopulla, keskellä hanhien keskimääräistä muuttoaikaa. Hanhien lisäksi Arktikan aikana muuttaa pohjoiseen miljoonia vesilintuja, kahlaajia, kuikkalintuja sekä kihuja. "Lintuharrastajat ovat kansainvälistä porukkaa", Anu-Leena Lintunen sanoo. "Me saamme Virosta viestiä, milloin linnut kokoontuvat siellä parviin ja lähtevät matkalle. Muutamassa tunnissa ne ovatkin jo täällä!"

 

Katso koko ohjelmatarjonta ja tarkempia tietoja Arktika-päivien omilta sivuilta. Tänä vuonna järjestetään myös bussikuljetus Kotka-Hamina -alueelta (15 euroa menopaluu) lauantaina 18. toukokuuta! Samalla linja-autolla pääsee halutessaan shoppailemaan  Zsar Outlet Villageen.
 

 

 

Teksti: Martti Linna