Mobile Menu

7 x Kotkan-Haminan seudun kauniit kirkot

Kirkoissa voi hiljentyä, mutta myös osallistua lukuisiin tapahtumiin. Kirkot sopivat myös arkkitehtuurin ystäville. Kotkan-Haminan seudun kauniita kirkkorakennuksia ympäristöineen voi ihastella niin sisältä kuin ulkoakin käsin.

1. Kotkan kirkko (1898) ja maailmankuulut urut

Kotkansaarella, aivan kaupungin keskustassa sijaitseva, uusgoottilaista tyyliä edustava kirkko on valmistunut 1898. 

Kotkan kirkon komeat barokkiurut vihittiin käyttöön kirkon täyttäessä sata vuotta ensimmäisenä adventtina vuonna 1998. Kotkan kirkon urut on rakentanut Urkurakentamo Martti Porthan Oy ja ne edustavat saksalaisen urkumestarin Gottfried Silbermannin luomaa rakennusperinnettä. 44-äänikertaiset urut noudattavat Silbermannin vuonna 1714 rakentamien Freibergin tuomiokirkon pääurkujen ratkaisuja. Vuosittain marraskuun lopulla järjestettävä Kotkan Urkuviikko (22.-26.11.2020) yllättää ja ihastuttaa monipuolisuudellaan. Urkuviikon järjestäjinä ovat Kotkan-Kymin seurakunta, Kotkan kaupunki ja Sibelius-Akatemia.

Kotkan kirkko

 

2. Marian kirkko Hamina (1396)

Marian kirkko on Pyhälle Marialle omistettu keskiaikainen kivikirkko ja Kymenlaakson vanhin rakennus. Keskiaikainen kivikirkko lienee rakennettu nykyiselle paikalleen ennen vuotta 1396. Nykyinen, uusklassinen ulkoasu on Carl Ludvig Engelin käsialaa 1820-luvun korjaustöistä. Keskiaikaisista maalauksista on jäljellä vihkiristi itäisellä ulkoseinällä.

 

 

3. Pyhän Henrikin kirkko Pyhtää (1460)

Pyhälle Henrikille omistettu kirkko sijaitsee Kymijoen Pyhtään suuhaaran ja vanhan Turku-Viipuri -maantien risteyskohdassa. Pyhtään kirkko on rakennettu noin vuonna 1460. Sen alkuperäinen keskiaikainen asu on säilynyt melkein koskemattomana. Vuosittain Kymijoen Lohisoitto -festivaalin Barokkikonsertti soi perinteisesti Pyhtään kirkossa.

Pyhän Henrikin kirkko Pyhtäällä

 

 

4. Virolahden kirkko (1765-1768)

Virolahden kirkko on peräisin 1700-luvulta. Sen 250-vuotisjuhlaa vietettiin vuonna 2016. Kirkon pihassa seisova kivisakasti on 1300-luvulta ja Suomen itäisin kivikirkko. Virolahden kirkko ja Klamilan kirkko toimivat vuosittain Kaakon Kamarimusiikin konserttinäyttämöinä.

Virolahden kirkko

 

5. Miehikkälän kirkko (1881)

Miehikkälän kirkko vihittiin käyttöön 1.11.1881. Kirkkoa on peruskorjattu vuosina 1927, 1963 ja 2008. Kirkon ensimmäiset urut tilattiin Zachariassenin urkutehtaalta ja ne valmistuivat vuonna 1895. Nykyiset 16-äänikertaiset urut ovat vuodelta 1980, ja ne ovat Kangasalan Urkutehtaan valmistamat.

Miehikkälän kirkkokuoro ry on yhdessä Miehikkälän kappeliseurakunnan ja kulttuuritoimen kanssa järjestänyt Miehikkälän kirkkomusiikkiviikkoa jo 20 vuoden ajan (2018). Alun perin tapahtuma oli koko viikon mittainen, mutta nykyään kesä - heinäkuun vaihteessa järjestettävä tapahtuma sisältää kolme konserttia ja juhlamessun.

Miehikkälän kirkko

 

Ortodoksiset kirkot:

6. Pyhän Nikolaoksen ortodoksinen kirkko sijaitsee Kotkan keskustassa Isopuistossa. Uusklassinen kirkko rakennettiin vuosina 1799-1801 Jakov Perrinin piirustusten mukaan ja se on nyky-Kotkan vanhin rakennus.

Isopuisto

 

7. Pyhien apostolien Pietarin ja Paavalin ortodoksinen kirkko Haminassa on rakennettu 1837. Kirkko on uusklassisia ja bysanttilaisia muotoja mukaileva pyörötemppeli.  

Haminan ortodoksinen kirkko

 

Kaikki Kotkan-Haminan seudun kirkot tarkempine tietoineen löydät täältä.