Mobile Menu

50 väitettä Kotkan-Haminan seudulta

Kaakkois-Suomessako ei mitään nähtävää? Tässä 50 kivenkovaa väitettä Kotkan-Haminan seudulta. Kuinka monen näistä uskot pitävän paikkansa?

1. Haminan pyöreä asemakaava on suomessa ainutlaatuinen – ja maailmallakin harvinainen.

2. Haminan ympyrälinnoitus edustaa renessanssiajan käsitystä ihannekaupungista, eikä vastaavia kaupunkeja ole maailmalla kovin montaa säilynyt. Enää ei tarvitse ihmetellä, mistä juontaa sanonta “pää on pyörällä kuin Haminan kaupunki”.

 

3. Ympyräkaava ei ole Haminan ainoa erikoisuus. Haminan vilkas kauppatori oli aikoinaan pesäpallokenttä. Tarkkasilmäinen torivieras voi huomata kentän muodon edelleen – samalla kun shoppailee leipää ykköspesältä, kukkia kakkoselta ja kalaa kolmoselta.

4. Haminassa hämmästyttää myös Suomen – ellei koko maailman – pienin kirkko.

5. Sotilaskaupunki Hamina on Suomen suurimman sotilasmusiikkitapahtuman koti.

6. Haminaan perustettiin aikoinaan Suomen ensimmäinen pizzeria.

7. Kotkan keskusta on oikeasti saari – ja sinne päästäkseen saarihyppely on suorastaan pakollista.

8. Haminan tavoin myös Kotka on vanha linnoituskaupunki. Vaikka englantilaiset ja ranskalaiset tuhosivat kaupungin lähes kokonaan 1800-luvulla, voi entisöityihin linnoitusmuureihin ja rakennelmiin tutustua eri puolilla kaupunkia.

9. Kotka sai kaupunkioikeudet vuonna 1879. Kaupungin nimen kerrotaan kuitenkin juontavan 1200-luvulta.

10. Kotkan rannikko oli estradina Pohjoismaiden suurimmalle meritaistelulle. Sen seurauksena pohjaan painuneita hylkyjä makaa meressä yhä edelleenkin sukeltajien löydettävänä.

11. Kotkan kantasatamassa voi bongata Suomen suurimman hyökyaallon. Tämän aallon sisään voi kuka tahansa sukeltaa tutustumaan merenpohjassa makaavien ja sieltä nostettujen hylkyjen tarinoihin.

12. Kotkan saaristo on luontomatkailijan unelma. Jos oma paatti puuttuu, voi Kotkan saarille seilata tuurilla.

13. Kotkassa puisto on koko kaupungin kokoinen. Kotkan palkintoja haalineet puistot olivat aikoinaan haisevia, liettyneitä merenlahtia ja vanhoja öljysatamia. Ja kaupunginpuutarhuri muodonmuutoksen takana oli aikoinaan koko kaupungin vihatuin mies – tuskin on sitä enää!

14. Katariinan meripuistossa voi nähdä Itäisen Suomenlahden majakat Porkkalanniemeltä Seiskarin saareen.

Katariinan meripuiston majakat

 

15. Kotkan nähtävyyksiin kuuluu muun muassa kahden kilometrin ilmainen taidenäyttely. Veistospromenadin varrella on yli 20 eri artistien taiteilemaa veistosta.

16. Kotkan nähtävyyksiä ovat myös törö, turpa, mutu, suutari ja vimpa.

17. Kotkan Meripäivät on tapahtumakäyntien perusteella Suomen 2. suurin festivaali heti Pori Jazzin jälkeen.

18. Kotkan rakastettu perinneherkku on posso.

posso.jpg

 

19. Juha “Watt” Vainio oli Kotkan poikii (ilman siipii). Legendaarinen lauluntekijä kätki sanoituksiinsa niin kotkalaisia kohteita kuin kaupunkilaisiakin.

20. Kotkan-Haminan seutu on tuttu isommaltakin ruudulta. Seudulla on kuvattu muun muassa Aallonmurtaja-rikossarjaa sekä elokuvia, kuten Leijonasydän, Nuotin vierestä, Tuntematon sotilas, Suomen hauskin mies ja Supermarsu.

21. Viitenä suuhaarana Suomenlahteen laskeva Kymijoki tunnetaan Kotkan-Haminan seudulla nimellä Suomen Amazon.

22. Siellä, missä on Amazon, on oltava myös krokotiileja. Niin myös Kotkan-Haminan seudulla.

Kymijoki, Suomen Amazon

 

23. Eteläisen Kymijoen vapaana kuohuvat kosket ovat suojeltuja. Siitä huolimatta niissä voi ja kannattaa meloa, uida tai kalastaa.

24. Langinkosken äärellä sijaitsee suorastaan keisarillinen kotimuseo. Venäjän keisarin Aleksanteri III:n rakennuttama kalastusmaja on ainoa Venäjän rajojen ulkopuolella säilynyt keisarin omistama rakennus ja siksi ainutlaatuinen nähtävyys koko maailmassa.

25. Yli 70 vuoden ajan Kymijoki oli Venäjän ja Ruotsin rajajoki. Joen vastakkaisilla rannoilla asuvien ihmisten välille syntyi 11 päivän aikaero.

26. Rajajoen ylittäminen vaati passia ja erityislupaa, ja sen toiselle puolelle sai kulkea vain virallisilta ylityspaikoilta. Silti vastarannalla vierailtiin salaa sakon uhallakin.

27. Jos tänä päivänä hyppäät Erämys-Keisarin Koskien kipparin kyytiin koskenlaskulautalle ja valitset sieltä keulapaikan, voit olla varma, ettet selviä Kymijoen koskista kuivana.

28. Suomen kaakkoisin kunta Virolahti on maan ensimmäisen kunnallisen kansakoulun koti.

29. Virolahdella järjestetään vuosittain Suomen parhaimpana pidetty lintumaailman tapahtuma Arktika-päivät.

30. Vuoden 2018 lopussa Virolahdelle avataan Suomen ensimmäinen outlet-kylä.

31. Virolahdella matkailupalvelujakin tarjoavan Harjun oppimiskeskuksen historia kantaa satojen vuosien taakse. Harjun historiankirjoissa vilahtaa yllättäviä nimiä, kuten Aladdin.

32. Harjun oppimiskeskuksesta löytyy Suomen ensimmäinen esteratsastusimulaattori eli toisin sanottuna robottihevonen.

33. Mittavat rakennusurakat ovat Virolahdelle tuttuja. Turusta Helsingin, Kotkan ja Haminan kautta Vaalimaalle johtavan moottoritien rakentaminen alkoi ensimmäisenä Suomessa, vuonna 1956. Urakka kesti yli 60 vuotta – moottoritie valmistui vasta keväällä 2018.

34. Venähtäneestä moottoritieprojektista huolimatta Virolahdelta alkava Salpalinja on yhä Suomen historian suurin rakennustyömaa.

35. Noin 1200 kilometrin mittainen Salpalinja pysyi matkailijoille mysteerinä vuoteen 1980 asti, jolloin Miehikkälän Salpalinja-museo ja Virolahden Bunkkerimuseo avattiin.

36. Salpalinjan 350 000 pyramidimaista kivenjärkälettä louhittiin lähimmästä kriteerit täyttävästä peruskalliosta. Nyt Virolahden Vahtivuorella Salpalinjaa vahvistaneen peruskallion pystysuoraa seinämää voi laskeutua köydellä.

37. Harjun oppimiskeskukselta alkavan 50 kilometrin Salpapolku-retkeilyreitin varrelle on piilotettu yli sata geokätköä.

38. Salpapolusta voi tehdä helposti sotahistoriallisen seikkailun: korsujen, bunkkerien ja luolien lisäksi matkalla on 13 tauko- ja yöpymispaikkaa sekä neljä varaussaunaa.

39. Salpalinjalta löytyy muitakin yllätyksiä, kuten kivilinjan sisällä sijaitseva kuntosali.

Luonnon kuntosali, lankku

 

40. Kotkan-Haminan seutu on luonnostaan vahva.

41. Viisi prosenttia kaikista Suomen kansallispuistoista sijaitsee Kotkan-Haminan seudulla.

42. Kymijoki kätkee Kotkan-Haminan seudulla uomilleen lähes 60 kilometrin melontareitin, joka sopii myös aloittelijoille.

43. Pyhtäällä on mahdollista surffata ympäri vuoden.

44. Sisäsurffaus ei suinkaan ole Kotkan-Haminan seudun ainoa erikoinen aktiviteetti. Niiden joukkoon kuuluvat myös vuohivaellukset.

45. Talvi ei ole tekosyy jättää lähtemättä. Kotkan-Haminan seudulta löytyy myös laskettelukeskus.

46. Virolahtelaisen olutpanimon Takatalo & Tompurin oman maan antimista pantu kylmäsavulager valittiin vuonna 2017 Suomen parhaaksi.

47. Kotkan-Haminan seudulla arvostetaan ympäristöä. Hyvä esimerkki tästä on haminalainen Ole Hyvä Luonnontuote, kokonaiseettiseksi kuvailtu yritys, joka valmistaa ihmisille ja luonnolle turvallisia ekologisia tuotteita.

48. Luulitko, että Kotkan-Haminan seutu on kaukana? Et ehkä tiennyt, että Kotkan ja Helsingin välillä on vain reilun tunnin ajomatka.

49.Bloggaajia, someguruja ja muita vaikuttajia säväyttivät Kotkan-Haminan seudun upea luonto ja seikkailut.

50. #KotHamAdventure oli vuoden 2018 kovin kotimaanmatka.

 

 

Alkuperäinen teksti: Saana Jaakkola, Live now – dream later