Mobile Menu

5 vinkkiä Miekat, muurit musketit -historiafestivaaliin

  • Haminan historiafestivaali
Kohtaa karnevaalitunnelma! Miekat, muurit, musketit on Haminassa 17.-21.7.2019 järjestettävä historiafestivaali, jollaista ei ole aiemmin nähty Suomessa – eikä todennäköisesti muuallakaan maailmassa.

Miekat, muurit musketit -tapahtumassa historiallinen linnoituskaupunki Hamina muuttuu aikakoneeksi 1000-luvulta 1800-luvulle – viikinkien ajasta Haminan rauhaan. Kaiken tämän keskellä voit kuulla menevää musiikkia, maistella mielenkiintoisia ruokia, nähdä monien aikakausien leirielämää ja taputtaa turnajaisratsua. Jos faktat ja historia kiinnostavat, sitäkin on tarjolla leilikaupalla.

Lue tästä parhaat tärpit tapahtumaan!

1. Löysää nutturaa avajaisparaatissa

Torstain avajaisparaatissa näet värikkään kulkueen, joka suuntaa kaupungin ytimeen, kiertää Raatihuoneentorin ja jatkaa Hamina Bastioniin, jossa vietetään mahtiavajaiset. Kulkueessa on ratsuja ja ritareita, neitoja ja viikinkejä sekä oljista valmistettu karnevaalikuningas, joka kuljetetaan kunniapaikalle Hamina Bastioniin valvomaan festivaalia. Voit käydä vaikka ottamassa kunkun kanssa selfien! Kuinka kuninkaalle festivaalin lopussa käy, on vielä salaisuus…

2. Koe menneen ajan markkinatunnelmaa Bastionissa

Festivaalin pääareenan, Hamina Bastionin, elämyksellisillä markkinoilla voit ihastella ja hankkia eri aikakausien taitavia käsitöitä, maistella mielenkiintoisia herkkuja sekä vain nauttia tunnelmasta ja ohjelmasta – esimerkiksi taitavien muusikkojen ja silmänkääntäjien esityksistä. Markkina-alueella ja sen liepeillä näet myös, kuinka sepät, nahkurit, saippuankeittäjät, kynttilänvalajat ja kivenhakkaajat ansaitsivat leipänsä aikoinaan. Jos rohkenet, voit kokeilla myös ongelmanratkaisutaitojasi Hamina Bastionin holviston pakohuonepelissä.

3. Tutustu aitoon leirielämään kentillä

Päiväaikaan perjantaista sunnuntaihin voit kuljeskella vapaasti Hamina Bastionin ympäristön leireissä, joissa tapahtumaan osallistuvat historian harrastajat majoittuvat. Näet kuinka viikingit, keskiajan eläjät ja 30-vuotisesta sodasta palanneet Kustaa II Adolfin sotilaat asuvat ajanmukaisissa teltoissa omissa leireissään, tekevät käsitöitä, huoltavat varusteitaan, pyykkäävät, valmistavat ruokaa tulilla ja käyvät kauppaa. Kun kysyt rohkeasti, asukkaat kertovat sinulle mielellään elämästään ja taisteluistaan. Pidä kultakolikoistasi kiinni: leireissä elävät kaupustelijat saattavat tarjota sinulle myytäviään.

Haminan historiafestivaali

 

4. Osallistu työpajoihin ja ihastele ritareita

Haluatko valmistaa miekan, 1400-luvun tyylisen huntuhatun, vai molemmat? Hamina Bastionin lapsille suunnatuissa työpajoissa se onnistuu! Bastionissa voi kokeilla myös taisteluponiratsastusta ja silitellä kaverikoiria. Jos taisteluponiajatus tuntuu liian hurjalta, voi heppahommiin osallistua myös bastionipihan keppariradalla. Urheilukentän lähellä pääsee lisäksi tutustumaan siellä leiriytyviin vierasmaalaisiin ritareihin ja heidän turnajaisratsuihinsa.

5. Kuunteke faktaa viikinkimiekoista ja keskiajan elämästä

Karnevaalitunnelman lisäksi tapahtumassa on tarjolla runsaasti faktaa. Torstaista lauantaihin voit osallistua Raatihuoneen komeassa valtuustosalissa yleisöluennoille, joissa on nimekkäitä luennoitsijoita. Esimerkiksi lauantaina seppä ja tohtoriksi väitellyt arkeologi Mikko Moilanen kertoo viikinkimiekoista ja Matkaopas keskiajan Suomeen -kirjan toinen kirjoittaja, arkeologi Ilari Aalto, tarinoi millaista oli elämä keskiajan Vehkalahdella, nykyisen Haminan alueella.

Haminan historiafestivaali

 

Teksti: Anita Heikkinen/Sydänkesä 2019 -lehti

Kuvat: Markus Perko, Sofia Virtanen, Tommi Murto